De geweldige eigenschappen van EPDM voor toepassing in de dak- en gevelbouw.

EPDM is een synthetisch rubber met geweldige eigenschappen voor toepassingen in de dak- en gevelbouw. Hieronder schrijven we over deze eigenschappen.

Wat is EPDM?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en is een synthetisch rubber. Doordat EPDM rubber speciaal gemaakt is voor o.m. de dakenmarkt, is deze zeer goed bestand tegen de verouderingsinvloeden van een dakbedekking. EPDM is van nature bestand tegen UV en ozon straling en overige weersinvloeden (optredende temperatuurverschillen).

Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer staat tevens bekend om de grote en blijvende flexibiliteit. Hierdoor kan de folie spanningen opvangen en zich altijd instellen op de veranderende omstandigheden, het heeft in de basis geen drager of wapening nodig. EPDM folie heeft zich al meer dan 50 jaar wereldwijd bewezen als topkwaliteit afdichtingsmateriaal als dakbedekking voor daken, vijvers en allerlei andere bouwkundige toepassingen.

Om het zijn volledige titel te geven: Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer is een synthetisch rubber dat geschikt is voor gebruik in een breed scala aan toepassingen. Door zijn veelzijdigheid en goede duurzaamheid is het een uitstekende keuze voor allerlei functie’s: van het afdichten tegen het binnendringen van water tot het isoleren van vrieskamerafdichtingen.

Veel rubbers zijn bestand tegen extreme temperaturen maar nauwelijks bestand tegen de kou waar EPDM perfect voor geschikt is. Het kan tevens goed comprimeren en herstellen en is bestand tegen slijten en scheuren.

Een van de meest aantrekkelijke dingen van EPDM is de lage kostprijs, wat betekent dat de kosten voor aankoop en vervanging laag zijn.

Waarom EPDM gebruiken?

Het is een bijzonder goede keuze voor toepassingen die zich buiten bevinden. Omdat het bestand is tegen weersinvloeden, wordt het niet afgebroken op de manier waarop een ander materiaal onder UV-blootstelling wordt blootgesteld. Het vermogen om de kou te weerstaan maakt het ook een goede keuze voor toepassingen met vriestemperaturen.

Het is een goede keuze voor het afdichten van water, maar moet niet worden gebruikt met meer corrosieve materialen.

Voordelen EPDM

Waar is EPDM goed voor?

Het heeft een aantal unieke eigenschappen die het uitstekend geschikt maken voor bepaalde taken. Als we nadenken over waar EPDM goed voor is, moeten we nadenken over de eigenschappen van dit materiaal om te zien waar het het meest nuttig zou zijn. Bijvoorbeeld:

Groot temperatuurbereik:
Het temperatuurbereik van Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer gaat van -51°C tot 140°C, waardoor het een ideale keuze is als het gaat om extreme temperaturen.

Bestand tegen stoom:
Het is niet alleen geschikt voor toepassingen bij hoge temperaturen, maar is ook bestand tegen stoom en heeft bewezen zijn integriteit te behouden, zelfs bij langdurige blootstelling.

Milieuvriendelijk en stabiel:
Zonlicht en UV heeft geen negatieve invloed op EPDM, dus het is een keuze die geschikt is voor buitentoepassingen.

Bestand tegen sommige chemicaliën:
EPDM is bestand tegen verdunde zuren, ketonen en alkaliën. Het mag echter niet worden gebruikt op plaatsen waar het in contact komt met oplosmiddelen of aromatische koolwaterstoffen.

Schuurvastheid:
De duurzaamheid is een van de eigenschappen die EPDM onderscheidt. Zowel de slijtvastheid als de scheurvastheid zijn goed tot uitstekend, waardoor het geschikt is voor dynamische toepassingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.